מיסוי הכנסות משכר דירה - חוק ההסדרים 2023 ופולמוס הפחת - חלק ראשון

מאי 17, 2023
לא כולם יודעים אבל למרכיב הפחת השפעה על בחירת מסלול המיסוי של ההכנסה משכר דירה. שילוב בין השפעת מרכיב הפחת להצעות החדשות בחוק ההסדרים 2023 מחייב חישוב מסלול מחדש
Print Friendly, PDF & Email

כ-750,000 בתי אב בישראל משכירים דירות. חלק גדול מהציבור הזה בחר במסלולי מיסוי של פטור או של תשלום מס 10% בלבד, ולא במסלול הרגיל של תשלום מס מלא (מס בשיעור שולי, שעשוי להגיע עד 50%).

שני טעמים מרכזיים לכך:

  • הקטנת החיכוך מול שלטונות המס – במסלול הפטור יש פטור מדיווח; ובמסלול 10% קיימת אמנם חובת דיווח, אך לא נדרש דיווח מלא. לעומת זאת, במסלול הרגיל יש לדווח באופן מלא, ולהגיש דו"ח שנתי לשלטונות המס.
  • שיעורי המס נמוכים יותר – במסלול הפטור לא משלמים מס כלל; ואילו מסלול ה-10% נמוך בהרבה מתשלום מס מלא (שכאמור, עשוי להגיע ל-50%).

אלא שנוכח השינויים המוצעים בחוק ההסדרים 2023, ונוכח פולמוס הפחת (שנרחיב בו בשני המאמרים והסרטונים הבאים) ייתכן שראוי לשקול חישוב מסלול מחדש.

נתחיל מהתחלה.

  1. שלושה מסלולי מיסוי, וההצעה לתיקון בחוק ההסדרים 2023

כידוע, מי שמשכיר דירת מגורים בישראל רשאי לבחור באחד משלושת מסלולי המיסוי הבאים:

  • מסלול מס מלא (שולי) – הכנסות שכה"ד יצטרפו להכנסות הרגילות של האדם, וישולם בגינן מס בשיעור שולי (עד 50%). במסלול זה ניתן לנכות הוצאות בייצור ההכנסה (כגון הוצאות שוטפות בתחזוקת הדירה), וכן פחת. יש חובת דיווח על ההכנסות הללו, במסגרת הדו"ח השנתי.
  • מסלול מס בשיעור 10% (שנקבע בסעיף 122 לפקודת מס הכנסה) – ישולם מס בשיעור 10% בלבד על הכנסות שכר הדירה, אך אין לנכות הוצאות שוטפות או פחת, שכן שיעור המס המופחת מגלם התחשבות בהוצאות אלה. המס מדווח ומשולם פעם בשנה, תוך 30 ימים מתום שנת המס (עד 30.1).
  • מסלול פטור (שנקבע בחוק מס הכנסה (פטור ממס על הכנסה מהשכרת דירת מגורים), התש"ן-1990) – פטור לשכ"ד עד לתקרה (מכל הדירות המושכרות) של 5,470 ₪ (נכון ל-2023), וכן פטור מדיווח. למעלה מזה, התקרה תותאם, ותופחת בסכום העודף, כך שהפטור נשחק והולך. במסלול זה אין מס, ולכן אין ניכוי הוצאות ופחת.

האטרקטיביות של מסלול הפטור נבעה כמובן מכך שלא משלמים מס על ההכנסה, וגם לא נדרשים לדווח על ההכנסה לרשות המסים.

אלא שהצעת חוק ההסדרים 2023 שוחקת אטרקטיביות זו. 

ראשית, מוצע לקבע את תקרת הפטור על 5,470 ₪ ולחדול מלהצמידה למדד, מה שיביא כמובן לשחיקה ריאלית של הפטור, עד לכדי היותו בלתי כדאי.

כמו כן, מוצע להטיל חובת דיווח חדשה גם במסלול הפטור – מה שיגרום מטבע הדברים להכבדת הנטל בהשגתו, ויאיין את היתרון המרכזי שגלום במסלול הפטור.

נכון למועד זה, הצעות אלה טרם התקבלו לחקיקה, ויש לעקוב אחר שינויי החקיקה הצפויים.

משרד איתן אסנפי – עורכי דין מסים, הנו בעל ידע מקיף וניסיון עשיר בדיני מסים.
המשרד משרת לקוחותיו בסוגיות מורכבות הן מול רשויות המס והן בבתי המשפט.
עורך דין מיסים ורו"ח איתן אסנפי חיבר לאורך השנים פרסומים מקצועיים רבים.
ספרו (מחבר משותף) "מיסוי בינלאומי – הדין בישראל" הנו מהחשובים והמוכרים בתחום מיסוי בינלאומי.
לפרטים נוספים ולקביעת פגישה ניתן ליצור קשר בטל' 03-5356100 או בדוא"ל office@asnafy.co.il
Facebook
Linkedin
Youtube
:Follow us