אין להסתמך על פרסומים באינטרנט, אפילו לא על כאלה שהוצאו על ידי רשות המסים. החוק הוא היחיד שקובע. המקרה המנותח כאן מדגים זאת
לקראת עונת הדיווחים, שאלה שנשאלנו:
ראובן הנו עולה חדש שהגיע לישראל בשנת 2016, יש לו חברות בחו"ל כשהקים כשהיה תושב חוץ, אך יש לו גם חברה בישראל שגם אותה הקים כשהיה תושב חוץ.
האם חייב בהגשת דו"ח בישראל?
סעיף 131(א)(1) לפקודה מחייב כל יחיד בגיר תושב ישראל בהגשת דו"ח – חיוב עקרוני גורף.
אלא שיש רשימה של פטורים ספציפיים. אם אתה לא בא בהם, אתה חייב בהגשת דו"ח.
חלקם בגוף החוק: כך, עולים חדשים (תושב ישראל לראשונה), או תושבים חוזרים ותיקים, קבלו פטור ספציפי בסעיף 134ב לפקודה, ועל פיו הם פטורים מתשלום מס ומדיווח על הכנסות זרות.
וחלקם בתקנות מס הכנסה (פטור מהגשת דין וחשבון): סעיף 2, הוא הסעיף המרכזי והידוע שמכוחו שכירים שכל הכנסתם ממשכורת, פטורים מהגשת דו"ח.
סעיף 3 לתקנות, מסייג את הפטור שבסעיף 2. על פי סעיף 3(א)(1), אם יחיד (או בן זוגו) בעלי שליטה בחברה (תושבת ישראל או תושבת חוץ), הם יחויבו להגיש דו"ח, למרות שהם שכירים וכל הכנסתם ממשכורת.
עם זאת, ישנו חריג לסייג: סעיף 3(ג)(1) לתקנות, קובע כי:
"האמור בתקנת משנה (א)(1) לא יחול על יחיד שהיה לתושב ישראל לראשונה, אם הוא או בן זוגו הם בעלי שליטה בחבר בני אדם תושב חוץ, שהוקם בעת היותם של היחיד או בן זוגו תושבי חוץ ותושבי ישראל אחרים אינם בעלי שליטה באותו חבר בני אדם תושב חוץ, בתנאי שהוא ובן זוגו אינם בעלי שליטה בחבר בני אדם תושב ישראל, והכל לגבי הדוחות שיש להגישם לשנת המס שבה היה היחיד לתושב ישראל לראשונה או לשנת המס שלאחריה"
כלומר, היחיד לא יידרש להגיש דו"ח בהתקיים כל התנאים הבאים:
1. עולה חדש / תושב חוזר ותיק (הרחבה בסעיף 3(ג)(2))
2. בעל שליטה בחברה תושבת חוץ שהוקמה כשהיה תושב חוץ
3. אין בחברה הזרה בעש"ט תושבי ישראל
4. אינו בעל שליטה בחברה תושבת ישראל
5. מדובר בשנת החזרה, או בזו שלאחריה
נחזור לשאלה שנשאלנו: ראובן מקיים רק 4 מתוך חמשת התנאים לעיל. שכן הוא בעל שליטה גם בחברה תושבת ישראל. לכן, לפי הפקודה והתקנות, הוא נדרש להגיש דו"ח.
מעניין לאיזו מסקנה היינו מגיעים, לו הסתמכנו על האמור בחוברת "דע את זכויותיך, לשנת 2016" שפרסמה רשות המסים:
ממש בתחילת החוברת, תחת הכותרת "מי חייב להגיש דו"ח על הכנסה", ישנו דיון במקרה שלנו:
המסמך מתאר את הפטור הכללי המוענק בסעיף 2 לתקנות הפטור, ולאחר מכן מציג את הסייגים, ובין אלה, הסייג הרלוונטי לנו (בעל שליטה), ואף החריג הנוגע לעולים חדשים ותושבים חוזרים ותיקים.
על פי פסקה זו עולה, בטעות, כי ראובן פטור מהגשת דו"ח.
זאת, מהסיבה כי התנאי הרביעי שמנינו לעיל – שטורף את כל הקלפים אם היחיד הוא בעל שליטה בחברה תושבת ישראל – פשוט לא מופיע בפסקה.
יש להקפיד לנתח את הדברים על פי החוק – הפקודה והתקנות – ולא להסתמך על חוברות או על מסמכים לא מחייבים אחרים, גם אם הם פורסמו על ידי רשות המסים.
אכן, בתחילתה של החוברת מופיע הסייג שלפיו "הדברים המובאים בחוברת זו הם דברי הסבר ואינם באים במקום הוראות חוק או הוראות נוהל שנקבעו".