נוהל הגילוי מרצון החדש יכלול תשלום כופר. מומלץ להקדים ולהסדיר הון בלתי מדווח
פורסם (גלובס, 22.11.2020) כי רו"ח (משפטן) רולנד עם-שלם, סמנכ"ל בכיר לעניינים מקצועיים ברשות המסים, חשף בכנס לשכת רוה"ח כי בכוונת הרשות לחדש את נוהל הגילוי מרצון.
על פיו: "אנחנו פועלים לגבש נוהל גילוי מרצון חדש, הסדר קבוע שיאפשר למי שעוד לא הגענו אליו לדווח לנו ולשלם את המס. עם זאת, יכול להיות שהנוהל החדש צריך להיות מלווה בכופר, כך שלא ייתפס כפרס על כך שלא דיווחו עד כה".
תשלום "כופר" הנו תשלום, קנס, חלף הליך פלילי בגין עבירת מס. ועדות הכופר השונות ברשות המסים דנות בתשלומי הכופר הן במישור מס הכנסה ומע"מ והן במישור מיסוי מקרקעין.
כך, למשל, על פי סעיף 221 לפקודת מס הכנסה: "אדם שעבר עבירה לפי הסעיפים 215-220 רשאי המנהל, בהסכמתו של האדם, לקחת מידו כופר כסף שלא יעלה על פי שניים מהקנס הגבוה ביותר שמותר להטיל על אותה עבירה, ואם עשה כן – ייפסק כל הליך נגדו על אותה עבירה, ואם היה עצור עליה – ישוחרר".
בנוהל גילוי מרצון המתגבש, ישולם אפוא כופר, שנועד כאמור להוות מעין קנס בגין אי הסדרת העניין עד כה, בנהלים הקודמים.
כיום אין נוהל גילוי מרצון בתוקף ונוצר מעין חלל ריק שמקנה גמישות יחסית להתדיינות המשפטית בין נישום המבקש להסדיר את ענייניו ובין רשות המסים. אמנם היעדרו של נוהל לא מאפשר קבלת חסינות מפלילים (כפי שהיה בנהלים הקודמים), אך במקרים המתאימים ניתן להגיע להסדר שומתי עם פקיד השומה באופן אנונימי, וללא תשלום כופר.
לאחר שייכנס נוהל הגילוי מרצון לתוקף – כנראה כי מדובר בנוהל קבוע – לא ניתן יהיה להימנע מתשלום הכופר, ככל שיושת במסגרת הנוהל.
מומלץ אפוא, לכל מי שטרם הצהיר ושילם על הכנסות חייבות בישראל ומחוצה לה, להקדים ולעשות כן בטרם ייכנס הנוהל החדש לתוקפו.