נוהל גילוי מרצון 2024 מאפשר לדווח על הכנסות שטרם דווחו, ותוקפו יהיה עד לסוף 2025. חשוב לנתח היטב את הפעילות ואת ההכנסות לפני פניה לרשות המסים, כדי לוודא שלא ניתן לבסס פוזיציה משפטית שלפיה ההכנסות אינן חייבות מלכתחילה במס ישראלי
מנהל רשות המסים, מר שי אהרונוביץ, הודיע לפני כמה ימים, כי בשבועות הקרובים עתיד להתפרסם נוהל גילוי מרצון חדש. נוהל גילוי מרצון הקודם, כזכור, בוטל בסוף שנת 2019.
פרסומו של נוהל גילוי מרצון חדש המתין לאישורה של היועצת המשפטית לממשלה, הגב' גלי בהרב מיארה. זאת מאחר שבמסגרת הנוהל ניתנת חסינות מפלילים למגיש הפנייה – חסינות, המהווה עניין חריג בדין הפלילי, ולכן נדרש אישור היועמ"ש. אישור היועמ"ש ניתן לפני כמה ימים.
צפוי, כי נוהל גילוי מרצון החדש יזרים למדינה הכנסות משמעותיות מגביית מיסים, הנדרשות למדינה בעקבות הוצאותיה הרבות ממלחמת חרבות ברזל.
כאמור, הנוהל יספק חסינות מנקיטת הליכים פליליים למי שלא דיווח על הכנסות או על נכסים, ואף צפוי להקל בקנסות שמושתים כרגיל בהיעדר דיווח.
מנהל רשות המיסים הבהיר, כי נוהל גילוי מרצון זה יהיה האחרון שיפורסם (זה, ככל הנראה, היה התנאי שהציבה היועמ"ש לאישור הנוהל). לפיכך, מדובר בהזדמנות האחרונה בהחלט שניתנת למי שלא דיווח על הונו או על הכנסותיו כנדרש בדין.
נוהל הגילוי מרצון החדש צפוי להימשך עד לתום 2025, ויש להמתין ולבחון אם במסגרתו תתאפשרנה פניות אנונימיות (כפי שניתן היה לבצע במסגרת הנוהל הקודם) אם לאו. אם הנוהל לא יאפשר פניות אנונימיות, זהות הפונה תהיה גלויה כבר ממועד הגשת הפניה לרשות המיסים.
לפי הפרסומים, הנוהל ייועד למחזיקי מטבעות קריפטוגרפיים שעד ליום זה התקשו להכניס את הכנסותיהם ורווחיהם מהפעילות בקריפטו למערכת הבנקאית בישראל (שכידוע הציבה קשיים בקליטת כספים שנובעים מפעילות זו, בשל הקושי להתחקות אחר מקור הכספים ולוודא שאינם נובעים מפעילות של הלבנת הון או מימון טרור).
הנוהל החדש יפעל במקביל להוראת השעה שפורסמה בשלהי 2023 שהתירה קבלת כספי מיסים בשל רווח ממימוש אמצעי תשלום מבוזר (קריפטו), וצפוי כי הוראת השעה תוארך אף היא במקביל לתקופת נוהל גילוי מרצון החדש.
למרות האמור לעיל, יש להדגיש כי נוהל גילוי מרצון 2024 יאפשר לדווח גם על הכנסות ממקורות אחרים, ולאו דווקא מרווחי קריפטו. לפיכך, גם רווחים והכנסות משוק ההון, מנדל"ן, מנאמנויות שונות, או מפעילות אחרת צפוי שיכוסו במסגרת הנוהל החדש.
יש לזכור, כי יעילותו של נוהל גילוי מרצון 2024 בהסדרת המיסוי בגין רווחים והכנסות שלא דווחו, מתגברת שבעתיים נוכח תקנות ה-CRS באירופה וה-FATCA בארה"ב, שלפיהן ישראל מחוייבת להחליף מידע עם מדינות רבות בעולם. ישראל אף מקבלת מידע דומה ממדינות אלה. מידע זה מאפשר לרשות המסים לפעול, פלילית ואזרחית, כנגד תושבי ישראל שלא מדווחים או לא דיווחו בעבר על הכנסות כאמור.
נוהל גילוי מרצון 2024 הוא בשורה של ממש לנישומים, וכדאי מאד לנצל את קיומו (כאמור, הוא צפוי להימשך רק עד תום 2025).
עם זאת, לא ניתן להפריז בחשיבותה של בדיקה מקדימה בידי איש מקצוע הבקיא בתחום, בטרם פונים לרשות המסים (בין אם מדובר בפניה אנונימית ובין אם מדובר בפניה גלויה). יש לנתח את הפעילות הרלוונטית ולבחון היטב אם ובאיזו מידה היא, או חלקים ממנה, פטורים מלכתחילה ממס בישראל. ניסיוננו הרב בהגשת פניות גילוי מרצון מלמד, שבמקרים רבים, אכן הצלחנו לבסס פוזיציה משפטית שלפיה לפחות חלק מההכנסות או הרווחים מהפעילות הכלכלית אינם חייבים מלכתחילה במס ישראלי.