המונח "מיסוי בינלאומי" (International Taxation)מרמז כביכול על קיומו של גוף בינלאומי – אולי על-לאומי – הפורס את רשת המסים שלו על עסקאות המבוצעות בזירה הגלובלית, על ידי נישומים התושבים במדינות ריבוניות שונות.
תפיסה זו רחוקה מהמציאות, למרות מרכזיותם ההולכת וגוברת של ארגונים בינלאומיים – ובראשם ארגון ה-OECD – שמטמיעים סטנדרטים בינלאומיים (לא רק בקרב מדינות הארגון) המבטיחים מניעת כפל מס מחד ומניעת בריחת מס או כרסום בסיס המס מאידך. עדיין, המדינות הן סוברניות לחוקק את חוקי המס שלהן. גם אם האמנות למניעת כפל מס – המבוססות ברובן על אמנת המודל שפרסם ה-OECD – מוטמעות בדין המס המקומי ולעיתים הנן בעל מעמד עדיף על החוק המקומי (כמו בישראל), נדרשת חקיקה מקומית שתטמיע את הוראות האמנה.
רק מדינות ריבוניות, או שלוחות פוליטיות שלהן, מטילות מסים. מיסוי "בינלאומי", כמערכת שלמה וסגורה הנהנית מעדיפות נורמטיבית ביחס לחוקי המס המדינתיים – אינו קיים.
למה אם כן אנו מתכוונים במונח "מיסוי בינלאומי"? מיהו מומחה למיסוי בינלאומי או יועץ מס למיסוי בינלאומי? אנו מכוונים אפוא בעיקר לעיסוקה של שיטת מס לאומית בהיבטים בינלאומיים של עסקאות חוצות-גבולות.
מומחה מס בריטי, למשל, השולף כרטיס ביקור שמתנוססת עליו תווית המעידה על מומחיותו כיועץ מס למיסוי בינלאומי, אינו דומה למומחה מס צרפתי שעל כרטיס הביקור שלו מופיע בדיוק אותו תואר. כל אחד מהם מתמחה בעיקר באופן שבו שיטת המס המקומית במדינתו מסתגלת לסביבה הכלכלית הגלובלית.
תחום העיסוק במיסוי בינלאומי הוא בעל גזרה רחבה מאד. ישראל ביצעה בשנת 2003 רפורמה מקיפה בדיני המס הפנימיים שלה. היא פסעה בנתיבים שסללו זה זמן רב משטרי המס במדינות המשפיעות ביותר בעולם, ואשר הפכו ברבות השנים למעין נוהג בינלאומי.
על כך יש להוסיף עשרות אמנות למניעת כפל מס שכרתה ישראל (ואף חידשה עם השנים) עם שותפותיה העיקריות.
בשנת 2017 ישראל אף הצטרפה לאמנה המולטילטרלית (MLI-Multilateral Instrument), אשר נכנסה לתוקף מחייב בישראל בינואר 2019. אמנה זו מתקנת את האמנות הבילטרליות הקיימות, בהתאם להמלצות פרויקט ה-BEPS של ארגון ה-OECD.
על אף העובדה כי המיסוי "הבינלאומי" הנו למעשה רכיב בשיטת המס המדינתית, קיים "דמיון משפחתי" רב בין מרבית הסדרי המס בעולם הנוגעים למיסוי עסקאות חוצות גבולות. חלק ממטרות פעילותו של ארגון ה-OECD הוא לבצע האחדה בטיפול המיסויי בקרב המדינות בעולם; ליצור סטנדרט אחיד. משטרי המס השונים בעולם הסתגלו פחות או יותר בצורה זהה לסביבה הכלכלית הגלובלית המתפתחת, הן מבחינת תוכן ההוראות שאומצו והן מבחינת דרכי אכיפתן. לפיכך, מי שמכיר את האספקטים הבינלאומיים של שיטת מס אחת, על הערכים והעקרונות שבבסיסם, יזהה ככל הנראה רבות מתכונותיה של האחרת.
משרדנו הנו בעל מומחיות רבה וייחודית בתחום המיסוי הבינלאומי.
עו"ד ורו"ח איתן אסנפי הנו מחבר (משותף) של הספר מיסוי בינלאומי – הדין בישראל – הטקסט בוק המקיף ביותר בישראל בתחום זה.