מדוע שלטונות המס דורשים הצהרת תושבות בישראל, מתושבי חוץ הזכאים להטבה במס רכישה דירה ראשונה [כל עוד הם עולים לישראל או שבים אליה (תושב חוזר ותיק) בתוך שנתיים מיום הרכישה]?
באחד ממאמרינו הקודמים, הזכרנו כי חוק מיסוי מקרקעין מאפשר גם לתושבי חוץ ליהנות מהטבות ברכישת דירה יחידה בישראל (הטבת מס רכישה דירה ראשונה), וזאת, ככל שיעלו לישראל בתוך שנתיים מיום רכישת הדירה, ויהיו זכאים לסטטוס "תושב ישראל לראשונה" (עולה חדש) או "תושב ישראל ותיק" (תושב חוץ מעל 10 שנים).
המחוקק מבין, אפוא, כי רבים המקרים שבהם תושבי חוץ מבקשים לרכוש דירה בישראל בטרם שיבתם או עלייתם ארצה, וביקש להעניק גם להם את ההטבה המוענקת ברגיל לתושבי ישראל, ברכישת דירת מגורים יחידה.
אלא שמסתבר כי שלטונות המס אינם מתואמים עם הוראות החוק ומסכלים את כוונתו.
כל מי שרוכש דירה בישראל מחויב בהגשת הצהרה בגין הרכישה (שומה עצמית). אם רוכש הדירה מבקש ליהנות מהטבת מס רכישה ברכישת דירת מגורים יחידה (הטבת מס רכישה דירה ראשונה) הוא מחויב – זו חובה חדשה יחסית – לצרף הצהרה נוספת כי הוא תושב ישראל (רשות המסים גם פרסמה טופס ייחודי לעניין זה, טופס 7912).
על פי נוסח ההצהרה, הרוכש מצהיר, כמובן לאחר אזהרה ואימות על ידי עו"ד, כי הוא "תושב ישראל כהגדרתו בסעיף 1 לפקודת מס הכנסה", ובנוסף הוא מצהיר כי הוא עומד, בין היתר, בתנאים הבאים:
הצהרה בנוסחה זה סותרת חזיתית את חוק מיסוי מקרקעין. ודוק: סעיף 9(ג1ג)(4) מגדיר לצורך ההטבה ברכישת דירת מגורים יחידה את המונח "תושב ישראל" ככולל "מי שבתוך שנתיים מיום רכישת הדירה היה לתושב ישראל לראשונה או לתושב חוזר ותיק".
אם היו שלטונות מיסוי מקרקעין מסתפקים בהצהרה לפיה הרוכש הוא "תושב ישראל" על פי ההגדרה הרלוונטית בחוק מיסוי מקרקעין, היו שומרים על עקביות ולא הייתה מתקבלת התוצאה המוזרה הנ"ל. ראינו לעיל כי ההגדרה בחוק מיסוי מקרקעין מרחיבה את שעריה והיא כוללת גם תושבי חוץ ככל שישובו לישראל כתושבים חוזרים ותיקים או כעולים חדשים בתוך כשנתיים מיום רכישת הדירה.
אולם, ההצהרה במתכונתה הנוכחית דורשת מהרוכש להצהיר כי הוא תושב ישראל לפי ההגדרה בפקודת מס הכנסה, ובנוסף היא דורשת ממנו להצהיר כי שהה בישראל בשנת הרכישה לפחות 183 ימים, וכי מרכז חייו בישראל, וכי הוא אף לא מתכוון לטעון אחרת בפני הרשויות.
ברור שתושב חוץ (בעת הרכישה) אינו עומד בהצהרות אלה. הוא אמנם ישוב לישראל בעוד שנתיים לכל היותר ויהיה תושב ישראל, אך בעת הרכישה לית מאן דפליג כי הוא תושב חוץ. ההצהרות הללו מתעלמות אפוא לחלוטין מההגדרה הרלוונטית בחוק מיסוי מקרקעין, הן אינן הולמת אותו ומסכלות את שאיפתו של המחוקק להעניק את הטבת מס רכישה דירה ראשונה גם לעולים ארצה, ולמתכוונים לשוב אליה בעתיד הקרוב.
מן הראוי שעיוות זה יתוקן מיידית. עד שיתוקן העיוות, אנו ממליצים לתושבי חוץ מן הסוג המפורט לעיל, לדרוש את ההטבה ברכישת דירת מגורים יחידה בישראל (הטבת מס רכישה דירה ראשונה), כפי שהחוק מעניק להם, ולפרט במסגרת מכתב מלווה את דרישתם זו.