אם חיפשתם עו״ד מיסוי נאמנויות, אתם במקום הנכון! אבל בואו נתחיל מהתחלה – מיסוי נאמנויות הוא אחד הנושאים החשובים והמדוברים ביותר בתחום המיסוי הבינלאומי. ייחודו של מיסוי נאמנויות הוא בכך שהוא עורך הפרדה בין הבעלות הפורמלית בנכס, או ההחזקה בו, לבין ההנאה הכלכלית המופקת ממנו.
מטבע הדברים, הפרדה זו מעוררת שאלות מיסוי לא פשוטות. אולם שאלות אלה הופכות מהותיות מאוד, שלא לומר קריטיות, כאשר ההפרדה בין הבעלות או ההחזקה בנכס ובין ההנאה הכלכלית ממנו, משתרעת על פני שתי מדינות או יותר.
מסיבה זו, סוגיית מיסוי נאמנות הנה אחת מסוגיות היסוד בתחום המיסוי הבינלאומי.
נאמנות משמשת ככלי להפרדת הבעלות הפורמלית בנכסים, השליטה בהם וניהולם, מהבעלות הכלכלית "האמיתית" בנכסים ומהזכות ליהנות מפירותיהם.
הבעלות הפורמלית והשליטה בפועל בנכסי הנאמנות נמצאות בידי ה"נאמן", ולא בידי ה"נהנה", אשר זכאי, כפי שמעיד עליו כינויו, להנאה הכלכלית מנכסים אלה.
מעצם טבעו, מציב מוסד הנאמנות אתגר בפני שיטת המס. הפרדת הבעלות הפורמלית בנכס (ובהכנסה הנובעת מן הנכס) מן ההנאה הכלכלית ממנו, מעוררת ספק ביחס ליעילותן של הזיקות המסורתיות שנקבעו בשיטת המס בין האדם, הוא בעל הנכס, ובין המדינה (זיקה פרסונלית), או בין הנכס ובין המדינה (זיקה טריטוריאלית).
מי ייחשב בעל ההכנסה מנכסי הנאמנות – הנאמן, הנהנה או שמא היוצר? כמו כן: היכן תיחשב כמופקת הכנסה הנובעת מנכסי הנאמנות – במדינת מושבו של הנאמן, במדינת מושבו של הנהנה או שמא במדינת מושבו של היוצר?
מוסד הנאמנות הִנו מוסד משפטי שהורתו בשחר המשפט האנגלי. הבסיס לדיון בנושא מיסוי הנאמנות הוא הדין הכללי (האזרחי) החל על הנאמנות, המגולם בעיקר בחוק הנאמנות התשל"ט-1979.
זו אכן נקודת המוצא שהמחוקק יוצא ממנה בהסדר מיסוי הנאמנות בפקודת מס ההכנסה. הדין האזרחי, הכללי, מהווה נקודת מוצא לדין המס באשר הוא.
במסגרת תיקון מס' 147, המצוי בפרק רביעי 2 לפקודה, נחקק הסדר מיסויי ספציפי ביחס לנאמנויות פרטיות בישראל, והוא בעיקרו הסדר אנטי-תכנוני.
ההסדר האנטי-תכנוני שנבחר דומה להסדרים האנטי-תכנוניים שהיו קיימים בישראל במסגרת סעיפים 82-87 לפקודה, ולמרכיבים האנטי-תכנוניים הקיימים בהסדרי המס הכוללים, הקיימים בארצות הברית ובאנגליה.
בעיקרו של ההסדר, מיוחסות תוצאות המס של הנאמנות ליוצר – ייחוס המתעלם מקיומה של הנאמנות. לעיקרון המתואר חריגים אחדים.
עו״ד מיסוי נאמנויות
הוראות מיסוי הנאמנות עברו מספר עדכונים ושינויים, והן מעוררות שאלות רבות ומורכבות. נושא מיסוי הנאמנויות דורש מומחיות ספציפית ושליטה בהוראות המיסוי, ובעקרונות הנאמנות הכלליים, ובשל כך – רצוי וכדאי להעזר בעורך דין למיסוי נאמנויות.
עוד נושאים שיכולים לעניין אתכם: